Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
26.2.2008, Jan Vítek, aktualita
Minulý rok společnost QSTARZ představila nový GPS přijímač pro záznam trasy BT-Q1000, jehož platinovou verzi uvádí nyní. Zařízení podporuje rozhraní Bluetooth, s jehož pomocí je můžete spárovat s vaším PDA či telefonem a navigovat se pomocí...
Bobeshk | 13.6.200817:51
Koupil jsem si ho koncem dubna ­- primární užití doplňovat GPS data do fotek a logovat trasu výletu ­/ dovolené. Pro tyhle účely jsem s ním spokojený na 100%.
Jestli startuje o pár sekund později a vidí o satelit méně než konkurence, mě nezajímá. Jinak ­- synchronizjue se dříve než můj HP Ipaq 614 ­- s vypnutým assisted GPS ­- a to znatelně. Nastavil jsem si ukládání pozice každých 10 sekund, což mi stačí a vydrží pak celou dovolenou, aniž bych musel tahat s sebou notebook. Zařízení je přesně to, co jsem už od loňska mlsně vyhlížel. Jen bych si dovedl představit lépe napsaný ovládací soft. Log funguje bez jediného problému se Zoner Photo Studiem.
Před přiřazením GPS dat fotkám si zařízení vždy připojím pomocí BT k notebooku, vyfotím monitor a zkoriguju exif data podle času zjištěného GPS­-kou. Jo a docela zajímavý soft je na http:­/­/www.immageo.com­/ ­- má variantu jak free tak placenou za pár liber.
Odpovědět0  0
Quinn | 15.5.20080:33
Ahoj lidi, tak jsem se stal majitelem této hračky a jsem docela zklamán. Srovnával jsem ho s Evolve iTraxx Solar, který má pouze 32 kanálů. Evolve je jednoznačně rychlejší, co se týče startů ­(časy nevím, ale položil jsem je oba vedle sebe a současně zapnul­), má větší citlivost na stejném místě vidí 8­-9 satelitů, zatímco Qstarz 5­-6. Evolve mi nikdy nevypadl ani v úzkých uličkách, kdežto Qstarz ano. Dost záleží na poloze antény, vypadá to, že je částečně směrová ­(otočení přijímače o 180 st má na ­"svědomí­" i 2 satelity­). Testoval jsem i záznam cesty, to funguje dobře. Zkoušel jsem převést data do formátu InfoMapy, ale nějak se nezadařilo. Google Earth je bez problémů. Jo a s InfoMapou ­(mám verzi 14­) se mi ho nepodařilo přes USB vůbec spojit, vypadá to na nekompatibilní data. To je tak asi vše, co se mi podařilo za cca týden vysledovat. Pokud na něco přijdu, budu informovat.
Odpovědět0  0
shost | 26.2.20089:00
Ví někdo jak pomůže 51 kanálů když kolem země krouží 24 aktivních GPS satelitů a vidět je jich jen 12? teoreticky by se dalo počítat dva kanály na satelit, ale víc už ne. Snažím se hledat, ptát se, ale odpověď stale nemám.
P.S.: 200 000 pozic ukládala už loňská verze a 51 kanálová je dostupná už od ledna
Odpovědět0  0
Jan Vítek (3359) | 26.2.200812:56
vychazel jsem z tiskove zpravy, kde se mluvi o vylepsene pameti pro 200.000 pozic a zminene dostupnosti
Odpovědět0  0
jezisek (55) | 26.2.200815:58
Tak sice to asi bude marketing, ale přijímač evolve s tímto čipem vyhrál test navigačních modulů před všema sirfstarama... Používám ho a za tu cenu je to fakt pecka.
Odpovědět0  0
shost | 26.2.200820:50
Já věřím, že je to dobrej přijímač, asi si ho i koupim, jen mi vrtá hlavou co těch 51 kanálů znamená, někde jsem viděl hypotézu, že to je číslo udávající rychlost vyhodnocování signálu ­(jako že by byl schopen analyzovat signál až od 51 družic najednou­) a se skutečným počtem satelitů nemá nic společnýho. Ale vrtá mi to hlavou a rád bych se dopátral nějaké definice.
Odpovědět0  0
Karel Polívka (1098) | 8.4.20084:55
Po shlédnutí této diskuze jsem poslal dotaz do Qstarzu, nicméně zapomněl jsem sem pak napsat odpověď, pardon. Tak tedy aspoň dodatečně ­(v originále­):

"The 51 channel specification is according to technique sheet of MTK chipset. Why it call 51 channels? When it is on searching signal, it will open 19 channels to get the signal very quickly. After got the fix, it will remain 32 channels for accurate position. So MTK call it 51 channels performance.

P.S. The 32 channels mean it remain the possibility for future satellites such as European, Russia and China…"
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.